VÄLKOMMEN TILL BORNEO

Borneo, världens tredje största ö och berömd för sin mytomspunna natur, vilja djurliv och vackra stränder, är ett måste för dig som söker annorlunda resupplevelser. Trots att stora delar är täckt av regnskog, bor det drygt 20 miljoner människor här. Floran och faunan är som väntat mycket imponerande, och lockar resenärer från hela världen. Att upptäcka den malaysiska delen av Borneo tar lång tid, så se till att du har gott om tid på dig när du reser hit.

Res till Borneo

Borneo är namnet på världens tredje, och Asiens största ö. Borneos yta är ungefär lika stor som Sveriges och Norges tillsammans. Borneos högsta topp, Mount Kinabalu med sina 4095 meter är nästan lika hög som Mont Blanc i Frankrike. Borneo är en häpnadsväckande ö, uppdelad i tre länder; Malaysia och Brunei i norr samt Indonesien i söder. Den indonesiska delen som ofta kallas Kalimantan upptar drygt 73 % av ytan medan den malaysiska delen i norr består av ca 25 %. Då återstår alltså ett par procent till Brunei som ligger mitt på Borneos norra kust. Namnet Borneo tros ha några olika betydelser, däribland hav och det brännande vädrets ö. Ett av Borneos tidigaste namn var Po-ni.

Borneo har världens äldsta regnskog (140 miljoner år gammal) och för dig som gillar djungeläventyr är det troligen mötet med Borneos orangutanger som lockar mest. Den centrala delen av ön är täckt av djungel lika stor som Norrland, och här finns över 200 sorters däggdjur (varav ett 40-tal endast finns på Borneo), 150 reptiler samt hundratals fågel- och fiskarter. Därtill finns det över 15000 växtarter varav 3000 trädsorter och drygt 2000 sorters orkidéer på Borneo. 

På Borneo bor drygt 20 miljoner människor. Befolkningstätheten är ungefär den samma som i Sverige och merparten av de tre ländernas befolkningar bor längs med kustområdena. Kuching och Kota Kinabalu är de största städerna på den malaysiska delen av Borneo, med total befolkningsmängd på ungefär 1 miljon människor. Härifrån sker all handel och båda städerna har internationella flygplatser. Städerna är idag som vilka större städer som helst i Sydostasien, med globala restauranger och butiker. Du hittar också de stora hotellkedjorna här samtidigt som Borneo i övrigt har en mängd imponerande resorter och förstås många billiga hostel. Det främsta sättet att ta sig runt på Borneo är med buss, alternativt egen minibuss, vilket du kan läsa mer om genom att klicka dig vidare till resedelen. 

För tydlighetens skull så avser guiden förstås den norra malaysiska delen när det skrivs om Borneo.